ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Ulusal ve uluslarası elektronik haberleşme sektöründeki yeni teknolojik gelişmeleri takip ederek sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tasarım geliştirme, üretim, bakım ve onarım aşamalarını planlayıp, yürütülmesini sağlayabilen, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyan, üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, insani ve mesleki etik değerlerine sahip, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli teknik elemanlar yetiştirmek programımızın misyonudur.

 

Donanımlı laboratuvar altyapısıyla uygulamalı eğitim-öğretim ve bilgi odaklı araştırma-geliştirme faaliyetlerini benimseyen, üniversite-sanayi iş birliğini daha da güçlendirerek sektörün ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren,  üniversite tercihlerinde ilk sıralarda yer alan, insanlık ve doğa yararına hizmet eden iletişimi güçlü teknikerler yetiştirmek programımızın vizyonudur.

 

 

PROGRAM PROFİLİ

Elektronik ve Haberleşme Programı, elektronik sektöründeki hızlı teknolojik gelişime uyum sağlayarak, yeni teknolojik gelişmeleri takip edebilen, tasarım geliştirme, bakım, üretim ve uygulama aşamalarını planlayıp, yürütülmesini sağlayabilecek, sağlam bir bilimsel ve teknik bilgi birikimi kazanmış teknikerler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Uygulama gerektiren mesleki dersler Haberleşme laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Elektronik ve Otomasyon Bölümü bünyesinde yer alan Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programı telekomünikasyon, haberleşme ve elektronik sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve yönetilmesi üzerine bilgi ve becerilere sahip sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Programın AR-GE çalışmaları, kablosuz haberleşme sistemleri (WiFi, Bluetooth, 5G), yüksek hızlı veri iletimi için fiber optik iletişim sistemlerinin geliştirilmesi ve test edilmesi, RF devrelerinin tasarımı, testi ve optimizasyonu, veri iletişimi için yeni protokollerin geliştirilmesi veya mevcut protokollerin iyileştirilmesi, haberleşme sistemlerinde kullanılan güvenlik protokollerinin geliştirilmesi ve uygulanması gibi sektöre teknolojik çözümler sunmak ve sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlar. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmalarıyla birlikte üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Bir Elektronik Haberleşme laborutuvarı, internet altyapısı olan dört bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Her laboratuvarımızda 30’ar adet bilgisayar bulunmaktadır. Diğer bölümlerce ortak kullanılan 20 dersliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca tüm kapalı alanlarımızda ve açık alanımızın büyük bir bölümünde WIFI internet hizmeti verilmektedir.

Ayrıca okulumuzun dışında üniversitemizin Sosyal Yaşam Merkezinde dört bilgisayar laboratuvarı mevcut olup talep halinde kullanılabilmektedir. Kuluçka Merkezimizde 3D yazıcı, çeşitli mikrodenetleyicilerle, Arduino ve Raspberry Pi ile çalışmalar geliştirebilmek için imkan sağlanmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Elektronik ve Haberleşme Programından mezun olanlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler:

Elektrik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Havacılık Elektrik ve Elektroniği

Kontrol Mühendisliği

Meteoroloji Mühendisliği

Uçak Elektrik-Elektronik

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezunlarımız Türk Telekom, Türk Kablo, TRT, Türk Hava Yolları, Askeri Elektronik Sanayi gibi kamu kuruluşları ile elektronik alet ve cihaz üreten firmaların yanı sıra haberleşme, tıp elektroniği, bilgisayar konularında faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu staj dan başarılı olunmalıdır. Öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra 1. Sınıf eğitimine başlarlar. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler ise hazırlık sınıfı eğitimini tamamladıktan sonra 1. Sınıf derslerine kayıt yaptırabilirler.  

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Aytekin ERDEM

Öğr. Gör. Erhan ERSÖZLÜ